среда, 13. април 2011.

Pribor za sivenje


Pribor za šivenje i krojenje

  
Za šivenje i krojenje osim šivaće mašine trebamo još poneki pribor. Dobro odabrani pribor olakšaće nam svaki posao, radeći sa više zadovoljstva  i učinak biti bolji.
Krojački metar koji ima dužinu 1,5m  i neophodan je za uzimanja telesnih mera.
Igle pribadače odnosno špenadle.
Igle za ručno šivenje raznih debljina i dužina.
Naprstak.
Krojačke krede u raznim bojama.
Krojački papir za kopiranje.
Krojačke makaze su veoma važne za uspešno krojenje. Najčešće su dugačke od 18-20 cm. Postoje makaze prilagođene za levoruke. Krojačkim makazama se ne preporučuje rezanje papira jer ih to otupljuje.
Kućne makaze upotrebljavaju se za obrezivanješavnih dodataka i poruba.
Makaze za vez su pogodne za koso obrezivanje uglova, paranje i prorezivanje rupica.
Nazubljene makaze obrađuju krajeve postave te time sprečavamo njihovo osipanje. Njima možemo prilikom krojenja ulepšati kožu i tkanine za aplikacije.
Makaze za papir.
Nožić za paranje znatno olakšava paranje šavova i prorezivanje rupica.
Pegla je između pojedinih faza šivenja izuzetno važna, jer od peglanje zavisi izgled budućeg odevnog predmeta i njegova prolagođenost telu.
Krpa za peglanje je neophodna kod osetljivih tkanina i tkaninama sklonim da neukusno posjaje.
Daska za peglanje na kojoj se peglaju veća odeća ili njeni delovi, a za peglanja šavova na rukavima, nogavicama pantalona ili dečijoj odeći postoji uz dasku i posebni dodatak.
Konac za šivenje. Treba ga prilagoditi debljini, boji i sastavu materijala. Veoma je važno da su na mašini gornji i donji konac jednake debljine.Najvažnije vrste konaca i njihova primena:
Obični konac za višestruku namenu ima raznih debljina, on dobro podnosi pranje i postojan je do temperature 200*C. Primenjujese za ručno i mašinsko šivenje.
Poliesterski konac zbog svoje vrlo dobre elstičnosti ima široko područje upotrebe, a naročito je prikladan za rastegljive pletene materijale(jersey).
Koncem od običnog pamuka šiju se tkanine od prirodnog materijala (pamuk, lan).
Konac za izradu rupica upotrebljavamo još i za ukrasne šavove, te ručno i mašinsko vezenje i krpljenje.
Lepljivo platno se koristi za ojačavanje kragni, džepova, pojaseva, našivaka za dugmad i rupice, delove jakni i skoa itd. Ima ih raznih debljina i vrsta. Njihova vrsta i debljina mora odgovarati gornjoj tkanini.
Zatvarači. Ponuda zatvrača je prilično velika tako da ću spomenuti samo neke.
Patent zatvarači ili rajsfešlusi su trake za zatvaranje.Postoje patent zatvarači s metalnim ili plastičnim zubcima,patent zatvarači s plastičnom spiralom,patent zatvarači za pantalone sa sigurnosnom kukicom,deljivi patent zatvarači. Svi ovi oblici se izrađuju u raznim bojama, dužinama, jačini, izdržljivi su i lako ih je uskladiti sa vrstom namenjenom odeči. Na primer, Za haljine i suknje prikladni su lakši i gipkiji spiralni zatvarači, a za sportsku odeću vidljivo ušiveni metalni zatvarači.
Izbor dugmadi je veoma velik i menjaju se smodom. Izbor zavisi od ličnog ukusa, ali uvek je preporučljivo kupiti jedno dugme više, ako slučajno  zatreba. Presvučena dugme nastaje presvlačenjem tkaninom, ponajviše onom od koje je izrađena odeća. Ima različitih oblika i  veličina takvih dugmića, a možemo ih i sami izraditi.
Razne kopče za prišivanje i  zakivanje od metala ili plastike.
Kukice i ušice su pradavni zatvrači, ali ih i danas koristimo. Ima ih takođe u raznim veličinama, bojama i oblicima.
Будите први коме ће се свиђати ово post.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *
 *
 
 

Нема коментара:

Постави коментар