среда, 13. април 2011.

Sivenje lastis koncem


Šivenje lastiš koncem

03/05/2010

Šivenje lastiš koncem omogućava brzu i jednostavnu izradu laganih letnjih haljina i tunika. Nabori na raznim bluzicama nežnog izgleda potpuno su nezamislivi bez ove elastične niti.
Pre pojave elastičnog konca nabiranje većih površina tkanine izvodilo se ručno pomoću tzv. smok bodova koji su tražili mnogo vremena i preciznosti. 


Pri šivenju ovom tehnikom na bobinu namotavate elastičan konac; gornji konac je standardni konac za mašinsko šivenje.


Uspešnost rada sa ovim koncem zavisi od pravilnog podešavanja mašinskog boda posebnim zahtevima elastičnih niti.
Lastiš konac namotajte rukom na bobinu ni previše labavo ni previše zategnuto. Veliko zatezanje pri namotavanju onemogućava pravilan prolaz lastiša kroz otvor na čunku, tako da se pri šivenju na tkanini ne formiraju nabori.
Gornji konac sprovesti kao što  inače radite; posebnu pažnju obratite da nit konca upadne među diskove regulatora napetosti.
Napetost gornjeg konca smanjite preko dugmeta regulatora napetosti. Ako u redovnim prilikama šijete sa napetošću br.3 smanjite je između 1-2. Svaka mašina se po ovom pitanju ponaša malo drugačije tako da ćete na ovom mestu morati malo da eksperimentišete dok ne potrefite pravi broj. Kada gornji konac suviše stiska lastiš konac potrebno je dodatno smanjiti napetost. Gornji konac mora petljicom koja izgleda kao prsten i stoji na površini da obuhvati lastiš konac. Ako je ova petljica suviše labava i velika, napetost gornjeg konca mora da se poveća. Najbolje je da napravite test primerke kako biste se bolje upoznali sa ponašanjem vaše mašine pri šivenju sa ovim koncem.
U nekim slučajevima potrebno je smanjiti i napetost donjeg konca preko vijka na čunku. Ovo se obično dešava ako ste suviše zategnuli lastiš pri namotavanju na bobinu.
Dužinu boda podesite na najdužu moguću na vašoj mašini ( kod nekih je to 3mm akod nekih 4mm). Obično se šije ravnim bodom, mada možete da koristite i cik-cak bod.


Read more: http://krpiceikonci.blogspot.com/2010/05/sivenje-lastis-koncem.html#ixzz1JOjXfed4

1 коментар: